Duobands mobilantenn

Ur klubbtidningen VARK 2002
De flesta som varit på gång att montera ny antenn på bilen har väl stått frågande inför marknadsutbudet av mobilantenner. Varför i hela friden finns det bara monobandsantenner som går att montera på en "riktig" antennfot? Det finns ett oändligt utbud av duobandsantenner  i olika längder och fabrikat men gemensamt har de att det sitter en PL-kontakt i nederänden. Förutom magnetfot finns div klämfästen för dropplist eller baklucka samt även en honkontakt som man borrar in i plåten. Gemensamt för alla är att det inte blir riktigt bra. Antingen blir det repigt, klumpigt, bakluckan går inte att öppna fullt eller så går det inte att vinkla antennen som man vill.

Nu finns det ett smidigt spröt hos SRS som kan skruvas på alla antennfötter med standard M6 tapp. Det svarta sprötet är ganska kort (40 cm + fot ca 5 cm) och har artikelnummer 25191. Det har en spole/fjäder en bit ovanför mitten och fungerar som ¼-våg på 2 m (0 dBd) och 5/8-ing på 70 cm (3dBd). Själv har jag monterat antennen på taket en bit bakåt där mobiltelefonantenner brukar vara monterade. Funktionen är jag helnöjd med. Totalhöjden för bil och antenn är 185 cm vilket gör att det aldrig är några problem att det tar i. Strålningsmässigt går antennen lika bra som en längre antenn monterad på skärm. Dessutom blir den någorlunda rundstrålande vilket inte alltid är fallet med en skärmmonterad antenn. Jämfört med en längre takmonterad antenn är den naturligtvis teoretiskt sämre men i praktiken är det väldigt små skillnader vi talar om.

"Men jag vill inte borra i bilen" är den vanligaste invändningen. Handen på hjärtat - hur ser bilen ut efter ett tags användande av magnetfot eller klämfäste? För mig är det ingen diskussion - även om jag skaffar ny bil! Vill man inte montera på taket går det också bra högt upp på en sidostolpe. Att sätta den nere på en skärm går naturligtvis också men då blir det kanske inte riktigt samma "drag".

Hur det nu har gått till har man lyckats få antennen mycket bred SWR-mässigt så någon intrimning är troligtvis inte nödvändig ihop med alla vanliga antennfötter. Dessutom är den trippelband så till vida att den går bra på 900 MHz ifall man vill koppla in sin GSM via ett filter eller bara lyssna på div i det segmentet.

Priset är 270:- vilket kan tyckas mycket för den lilla stumpen. Men för uppåt en femhundring får man en riktig fot till. Och då är "problemet löst".

SK4WV hemsida