Roligare bilåkning!
av SM4SCN

Jodå, det går att ordna om man har en kortvågsrigg som håller på att växa fast på skrivbordet där hemma. Det man behöver är en bilantenn, och därför kommer nedan en beskrivning på en enkel och billig sådan. Konceptet bygger på separata antenncr för varje band. Totala längden är 2,2 m för alla. Gör så här:

1 Skaffa ett metspö i ca 3 m längd (ofta 4-delat)

2 Tag bort toppsektionen (användes ej)

3 Drag ut de tre återstående sektionerna och vrid åt hårt

4 Linda eltejp på den smalare sektionen vid varje skarv, så att det blir en mjuk övergång för den tunna tråden som skall lindas senare

5 Tag bort ev. plastöverdrag och aluminiumskyltar som finns

6 Mät upp 2200 mm från toppen, och kapa nedersta sektionen

7 Fäste för antennen består av en 100 mm lång mässingstång som skjuts in ca 70 mm i nedersta sektionen. Har du tillgång till svarv så svarvar du en kona 70 mm lång som passar i spöet. Men det går bra att linda kona med eltejp och pressa in i spöet också. Borra och gänga med M 10 ca 40 mm långt i nedre änden av pluggen som fästhål för antennen. Om du svarvat kona kan du limma fast pluggen med epoxylim. Sedan borrar och gängar du 2 st diametralt placerade hål M 4, ca 15 mm upp från glasfiberänden. Skruva i M 4x8 med planbrickor (helst rostfritt) i hålen. Ett universalspröt är nu klart att linda för önskat band!

Lindning av ett spröt för 20 m:

1 Inhandla 0,8 mm emaljerad koppartråd (för 20 m spröt ca 2 hg}

2 Borra ett 1 mm hål 30 mm från toppen av spöet

3 Träd igenom tråden och vik den ett halvt varv runt spöet. Tätlinda sedan 500 mm långt ned efter spöet. Där borrar du ett hål och stoppar genom tråden som du klippt ca 50 mm friände på. Du viker ett halvt varv igen som låsning. Innan vi fortsätter tar vi några tips. Har du tillgång till kompis med svarv (han som svarvardc konan på fästet), så sätter du fästet i svarvchucken och kör sakta under lindningen. Som ersättning för svarven vid lindningen duger två köksstolar (med ett l) som du lägger spöet över karmarna på. Rullen med tråd stoppar du en pinne igenom och lägger över en hink rakt under där du lindar. Det är drygt att linda för hand, så ha tejprullen till hands så kan du säkra lindningen var annan decimeter och vila hi. Nu fortsätter vi lindningen med att borra en nytt hål 5 mm vid sidan av det senaste. Borra ett till 50 mm längre ned. Detta utrymme är till för fintrimning av hela antennen, och kan få 5-50 varv till sist. Vi lindar inget där än, utan borrar ytterligare ett hål 5 mm längre ner. Slutligen borrar vi sista hålet 20 mm över där mässingpluggen slutar. Fram med tråden igen och linda en spiral med ca 1 dm mellan varven mellan de två sist borrade hålen. Tänk på att linda åt samma håll över hela antennen. Ett grundtips inför trimningen av antennen kan vara att tätlinda trimspolutrymmet och löda ihop i serie med lindningarna vid sidan. Man kan då lätt prova stående våg och klippa bort några varv i taget och prova igen tills man får resonans där man vill. Anslulning av koaxialkabel (RG58) görs med mittledaren till lindningsänden över mässingfästet och skärmen till en av M4-skruvarna. Observera att fästet inte är isolerat, utan kan och bör jordas i en plåt med M10-bult som fäste för antennen på t.ex. skidstället. Denna plåt behöver 6-kvadrats jordningar till karossen. Om man tänker göra flera spröt att växla mellan, så är det praktiskt med bara en stump koax några dm lång fast på antennen och BNC-skarvstycke. Man kan då ha låsmuttcr på M10-bulten och gänga fast antenn och ansluta kabeln. Linda hela antennen med eltape nedifrån, med halv tejpbredds överlappning. Gör detta med avbrott för trimspolen före trimning. Tejpen kan påverka trimningen något. Se också till att det är glas och inte kolfiber i spöet. Lycka till med bygget, och det är garanterat kul med KV/mobil. Att kunna fortsätta DX-andet när kärr... hm XYL beordrat skjuts ut att shoppa t.ex.

73 de Åke SM4SCN