Reportage från SSA CW portabeltester

Det har blivit tradition att VARK deltar i SSA's CW portabletester på KV som genomförs vår och höst. Här följer en sammanställning av de reportage som hittils gjorts

SSA portabeltest 16/5 2004

Platsen denna gång var SM4TOQ's fritidshus vid Hoppnäset 1 mil söder Malung. SM4ULL var operatör mest hela tiden och utrustningen samma som tidigare - SG-2020, G5RV, samt dipol för 40 m.

SM4ULL kör radio. Tittar på gör fr v SM4UEC, SM4TZU, SM4TOQ och SM4SCG.

SSA portabeltester vår och höst 2003

Både vår- och höstomgången kördes från SM4SCG Sven-Eriks sommarställe mellan Vansbro och Dala-Järna. På våren kördes som vanligt med SG-2020 och G5RV. Vi upplevde att signalerna var lite veka på 40 m så till höstomgången fanns en separat diopol för detta band förutom G5RV-antennen. Vid jämförelse var det bara att konstatera att dipolen presterade åtskilliga dB till sin fördel.

SM4ULL och SM4EFE var operatörer vid båda tillfällena.

SSA portabeltest 18/8 2002

Platsen var Vålberget i närheten av Öje där vi lånat en veranda att sitta på. Utrustning samma som tidigare. Vädret var helt underbart med solsken och ca 25 grader i skuggan.

Stående fr v: xyl TIY, SM4TOQ, xyl TOQ, SM4TIY, yl och dotter EFE. Sittande SM4ULL och SM4TZU. Utanför bild fanns också SM4UEC, xyl ULL, samt SM4EFE bakom kameran.

SSA portabeltest 19/5 2002

Denna gång kördes testen från skogsarbetarbyn i Snöån, Dala-Järna. Ett mycket naturskönt läge intill vattnet och ett perfekt vårväder hade vi. Som vanligt var utrustningen SG-2020 och G5RV.

Fr v SM4BBJ, SM4SCG, SM4UKM, SM4CQQ, SM4ULL, SM4UEC, Xyl CQQ samt SM4EFE bakom kameran.

SSA portabeltest 19/8 2001

Denna gång kördes testen från berget Skalet söder om Äppelbo. En kvarts stärkande promenad i rejält motlut utgjorde förflyttningen från bilen till stationsplatsen. Väl uppe efbjöds en hänförande utsikt i det strålande vädret.
Stugan var upptagen av ett par personer som övernattat. Därför kördes testen ute i det fria. Men det var kanonväder så det var enbart till fördel.

Antennens (G5RV) mittpunkt hängdes upp i flaggstångslinan uppe på utsiktstornet.

SM4ULL och SM4SCG (bilden) var på plats från början och riggade upp. SM4MHA och SM4EFE kom en stund senare.

Riggen var vår SG-2020 med ATU och separat bug. Strömmen togs från 7 Ah blyackumulator.

Hösten 2000

Sammandrag för SSA CW Portabeltest

Datum:      2000-08-20
Signal:     SK4WV/P
Adress:     SK4WV
            c/o SM4ULL Leif Lindstrand
            Dammgatan 38
            782 33 Malung
Klass:      B
Rig:        TS690
Effekt:     10 W
Antenn:     G5RV
QTH:        Bergsätra, Lima
Locator:    JP60PV
Operatörer: SM4AIO/Ernfrid Aspelin och SM4ULL/Leif Lindstrand
Antal QSO:  37 (18/3,5 MHz och 19/7 MHz)
Totalpoäng: 4052 (Mult faktor 3 x 1350,6)

Testkommentar:

Veckans väderleksrapport varnade för ruskigt väder, därför valde vi ett QTH med möjlighet till tak över huvudet. SM4TZU/Arne tipsade om Bergsätra, en fäbod som ligger ca 7 km väster om Limedsforsen och ca 600 m öh. Vi fick också låna en fäbodstuga som Arnes syster äger. Arne åkte upp redan på lördagen med sin husvagn. När jag steg upp på morgonen i Malung vräkte regnet ner. Då var jag glad att vi valt ett QTH med tak över huvudet. SM4AIO/Ernfrid dök upp och vi samåkte till vårt QTH. Framme möttes vi av en underbart varm och skön brasa. Regnet slutade och vi fick möjlighet att få upp vår G5RV mellan två björkar. Ett nyladdat bilbatteri fick bli vår kraftkälla. Stationen blev som tidigare vår Kenwood TS690.

Vi körde igång och fick genast bra och fina QSO:n på 80 m. I stort sett alla som vi körde på 80 lyckades vi också köra på 40 m. Det blev några härliga CW-timmar med fina QSO:n. Fantasten SM4UEC/Pelle som varit med på flera av testerna dök också upp i stugvärmen. Totalt körde vi 37 QSO vilket vi känner oss nöjda med. Vår preliminärberäkning visar att vi skrapat ihop 4052 poäng. Nu får vi bara hoppas att det inte blev som vårtesten. Jag tror vi blev "snuvade" på ca 1000 poäng på grund av att "vissa" inte skickade in loggen.

Efter vårtesten lade vi fram en önskan på vårt klubbmöte att köpa in en "äkta" QRP-station. Det har också blivit gjort tillsammans med en automatisk antenntuner. Tyvärr hann dessa inte komma fram före testen. Vi ser därför redan fram emot majtesten år 2001. Då blir vårt QTH antingen en "alptopp" eller en Robinson Cruse-ö" och med en ny QRP-rig!

73 de SM4ULL/Leif

Ett morgondisigt Bergsätra-QTH med G5RV-antennen..

Våren - 2000

Söndag 21/5.
På morgonen var det mellan 5-7 plusgrader, soligt men kyligt. SM4AIO Ernfrid och jag (SM4ULL Leif) var ute i god tid för hämta grejor i klubbstugan och för att hinna få upp upp G5RV-antennen, rigga upp alla grejor mm. Testen började kl 9 svensk tid och det blev "pile up" direkt. I bakgrunden kunde vi också höra göken som ko-ko-ade. Ganska snabbt drog vi slutsatsen att vi valt ett bra QTH vid Bytjärn. Efter en stund dök SM4SCN Åke och SM4UEC Pelle upp. Åke hade med sig sin RA200 som han använde för att "tjyvlyssna" med. Efter som tiden gick blev det varmare och varmare och det var riktigt njutbart. Emellanåt såg vi någon ädelfisk som hoppade och tog sig en insekt. När klockan var 13 svensk tid var testen över. Vi hade då kört både 80 och 40 metersbanden. Totalt blev det 50 QSO. Det preliminära slutresultatet blev 4234 poäng. Cirka 200 poäng mer än förra året. Ett resultat som vi får känna oss nöjda med.

73 de SM4ULL/Leif

Pelle, Leif och Ernfrid vid "centralen" för testen

16/5 -99

Några bilder från portabeltesten som kördes från Rösberget, vilket ligger på gränsen mellan Dalarna och Värmland.

Stugan som skoterklubben rustat upp användes som stationsplats. Antennen G5RV monterades med mittpunkten i 9 m hög teleskopmast samt ändarna slopande. Rig var TS-690 med bilbatteri. Fyrhjulingen användes för att transportera utrustning och förnödenheter. Deltagare var SM4ULL med XYL, SM4AIO, SM4VPZ, SM4TZU, SM4SCG med ett barnbarn och SM4EFE.

SK4WV hemsida